Doelgroep Professionals die in hun werk in de zorg, het onderwijs en veiligheid en justitie met jongeren en/of jongvolwassenen in aanraking komen. Act4Respect helpt gender- en cultuursensitief te werken en draagt bij aan de preventie van geweld.  

 

Doel: Act4Respect wil gendergerelateerd geweld onder jongeren voorkomen door traditionele opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid aan te pakken. Jongeren en jongvolwassenen kunnen (schadelijke) sociale- en culturele normen en verwachtingen hebben over de rol van mannen en vrouwen. Bijvoorbeeld dat een jongen niet hoort te huilen en stoer moet zijn, of dat een meisje een meegaand en zorgzaam karakter hoort te hebben. Hierdoor worden er verwachtingspatronen meegegeven aan jongeren, wat kan leiden tot dat de één meer gevoelig is om pleger te worden, terwijl de ander juist sneller slachtoffer kan worden.   

 

Dit soort geweld wordt ook wel gendergerelateerd geweld genoemd: geweld op basis van iemands sekse, genderidentiteit of seksuele oriëntatie, waarbij plegers traditionele gendernormen uitdragen. Mensen die van deze traditionele norm afwijken zijn juist eerder slachtoffer van gendergerelateerd geweld. Vaak zijn dit meiden, vrouwen en LHBTIQ+ personen.   

 

Het doel van onze cursussen, tools en evenementen is om (jeugd)professionals te informeren over gendergerelateerd geweld en te trainen in het voorkomen daarvan.    


 Contact Act4Respect: Irene Teufer (communitymanager Act4Respect)  info@act4respect.nl Telefonisch via: 020 – 30 31 500 Atria - Vijzelstraat 20 1017 HK Amsterdam Rutgers - Postbus 9022 3506 GA Utrecht Bezoekadres: Arthur van Schendelstraat 696, 3511 MJ Utrecht  

https://act4respect.nl/over-act4respect/contact/   

Onze Producten:


Eindcongres Act4Respect – Voorkom gendergerelateerd geweld: be the change!  


Wanneer vindt het plaats Woensdag 9 november 2022. Van 13:00-17:00 uur met aansluitend een borrel.  

Aanmelden kan via: https://forms.office.com/r/6d6dDZ7gQH   

Meld je nu alvast aan, zodat je plek verzekerd is en om later updates te ontvangen over het programma en de sprekers!   

 

Wat je deze dag kan verwachten  Tijdens dit eindcongres ontdekken professionals de visie, tools, trainingen, maar ook de lessen na vijf jaar Act4Respect en bieden wij concrete handvatten die direct in de praktijk kunnen worden toegepast.    

Het gratis congres zal in het teken staan van hoe kleine veranderingen in je dagelijkse werkzaamheden een groot effect kunnen hebben op de preventie van geweld. Verwacht een programma met diverse workshops en inspirerende sprekers.     

 

Waar zal het zijn: In de omgeving van Utrecht (exacte locatie volgt snel).  [Einde van tekstterugloop]Het congres is ook online te volgen. We bieden dan, naast ons reguliere programma, twee online workshops aan.  

 

Website en contactinformatie: https://act4respect.nl/actueel/act4respect-eindcongres/   

Cursus het G-woord (4,5 SKJ):  

 

Wanneer vindt het plaats: Maandag 3 oktober 2022 van 13:00 – 16:30 uur.  

 

Aanmelden kan via: https://shop.rutgers.nl/nl/webwinkel/het-g-woord-aandacht-voor-gender-om-geweld-te-voorkomen/248051  

 

Het G-woord: Je leert hoe je met aandacht voor gender helpt om geweld te voorkomen. Met tips en tools over gender- en cultuursensitief te werken, leer je hoe je met jongeren in gesprek kan gaan om bij hun grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. De training heeft een accreditatie van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ): je kan 4,5 punten verdienen.  

Als voorbereiding op de training volg je een online cursus die ongeveer 1 tot 1,5 uur duurt. In deze online cursus leer je wat gender nu precies is, waarom aandacht voor gender en juist gendersensitief taalgebruik belangrijk is bij de preventie van geweld en welke opvattingen je zelf hebt over gender. Vervolgens ga je in de training aan de slag met casussen uit de praktijk en krijg je praktische handvaten voor het voorkomen van gendergerelateerd geweld onder jongeren.   

 

Waar zal het zijn Atria (Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam).  

 

Duur: Voorbereidende online cursus van 1 tot 1,5 uur gevolgd door een basistraining van een halve dag.  

 

Kosten: 75 euro p.p.  

 

Een training op maat met je team op locatie is ook mogelijk: https://rutgers.nl/contact-training-en-advies/  

 

Website en contactinformatie: https://act4respect.nl/actueel/dossier-huiselijk-geweld-coronacrisis/training-het-g-woord/  

Gratis e-learning Happy2gether (2SKJ):  

 

Wanneer vindt het plaats: De module is op ieder moment online te volgen. 

 

Aanmelden kan via: https://shop.rutgers.nl/nl/webwinkel/happy2gether/61097499  

 

Happy2gether: Happy2gether’ is een module van twee online bijeenkomsten over relaties, geweld en genderrollen, en richt zich op het voorkomen van zowel slachtofferschap als plegerschap onder jongeren. Het doel van de cursus is het bevorderen van veilige en gezonde relaties. Na het volgen van een gratis e-learning kan je de training zelf aan jongeren geven. De e-learning heeft een accreditatie van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ): je kan 2 SKJ punten verdienen.  

 

Duur: De e-learning duurt maximaal twee uur.  

 

Kosten: Gratis.  

 

Website en contactinformatie: https://act4respect.nl/tools/happy2gethertraining/   

Podcast ‘niet jouw schuld’:  

Atria en Rutgers ontwikkelden samen 6 podcast afleveringen. Wat kun je als professional doen wanneer jongeren met wie je werkt te maken krijgen met gendergerelateerd geweld? En hoe kun je het voorkomen? In de afleveringen komen verschillende vormen van geweld aan bod en bespreken een ervaringsdeskundige en een professional hoe dit voorkomen kan worden.   

De podcast is te beluisteren op:  

Spotify https://open.spotify.com/show/02yPqWj0eVaZ1IoSHhxX7R   

Apple Podcasts https://podcasts.apple.com/nl/podcast/niet-jouw-schuld/id1619605614   

Je moet weten dat je het verdient om hulp te krijgen, dat het niet jouw schuld is, dat je jezelf niets hoeft te verwijten.” – Tessel ten Zweege  

‘niet jouw schuld’ bestaat uit de volgende afleveringen van gemiddeld 35 minuten:  

1. Partnergeweld – met Tessel ten Zweege en Sabine Meulenbeld, coach op het gebied van (positieve) seksualiteit, misbruik, afhankelijkheidsrelaties en trauma.  

2. Grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven – met Zoë van Horsten en Juliënne Beijer, projectcoördinator van het safer clubbing project.  

3. Shame sexting – met Robin Griffin en Jacqueline Kleijer, specialist media opvoeding, (online)identiteit, seksualiteit en beïnvloeding.  

4. LHBTIQ+ representatie op scholen – met Esmée Geertsma en docent maatschappijleer Feray Sunguroglu.   

5. Straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld – met Frédérique Brink en slachtoffertadvocaat Alex van Kernebeek.  

6. Gendergerelateerd geweld tegen jongens – met Floris en Hannah Mars, projectcoördinator bij Emancipator.  

 

Teamtool Behoefte aan meer verdieping? Download dan de teamtool, speciaal ontwikkeld bij elke aflevering en het daarin besproken thema. Zo helpt de tool jou met collega’s in gesprek te gaan over de onderwerpen in ‘niet jouw schuld’: https://act4respect.nl/tools/podastnietjouwschuld/   

Campagne ‘Generatie Ja… en?’    

Act4Respect is ook een campagne voor jongeren gestart. Traditionele meningen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit dragen nog té vaak bij aan grensoverschrijdend gedrag. Een jongen die veel seks heeft krijgt een high five, terwijl een meid die veel seks heeft slet genoemd wordt. De grootste groep jongeren vindt gelijkheid en diversiteit heel belangrijk. Toch spreken ze zich in deze situaties vaak niet uit. Dat kan anders!   

Met #IkZegErWatVan bespreken we waarom jongens en meiden vaak verschillend behandeld worden. Meer informatie over deze campagne vind je op https://generatiejaen.rutgers.nl/    

Lesbrief ‘Generatie Ja… en?’    

Ben jij een leerkracht en enthousiast geworden over onze jongerencampagne? Ook op school kun je zelf met ‘Generatie Ja… en?’ aan de slag. Act4Respect heeft een gratis lesbrief en PowerPoint presentatie ontwikkeld.   

Door in de klas te praten over beeldvorming en rolpatronen welke traditionele normen over mannelijkheid en vrouwelijkheid uitdagen, help je je studenten hun eigen mening te vormen en te bespreken met hun klasgenoten. Hoe vinden jouw studenten dat een jongen of meid zich horen te gedragen? De les is voor jongeren tussen 17 en 23 jaar.   

 

Download hier de gratis lesbrief met de bijbehorende PowerPoint presentatie over beeldvorming en rolpatronen:   

– Lesbrief https://seksuelevorming.nl/wp-content/uploads/2022/04/Lesbrief-beeldvorming-en-rolpatronen.pdf    

– Powerpoint presentatie https://seksuelevorming.nl/wp-content/uploads/2022/04/Les_beeldvorming-en-rolpatronen.pptx    

Andere tools en factsheets  

Tips voor een positief gesprek met jongeren over wensen en grenzen: https://act4respect.nl/thema/seksueel-geweld/tips-praten-over-seksualiteit/   

Twaalf adviezen voor de aanpak van partnergeweld: https://act4respect.nl/thema/fysiek-geweld/12-adviezen-voor-aanpakken-partnergeweld/   

Genderscantool – Werkt u al genderbewust?: https://act4respect.nl/thema/seksueel-geweld/genderscantool-werkt-u-al-genderbewust/   

Factsheet fysiek, seksueel en cybergeweld vanwege gender: https://act4respect.nl/actueel/factsheet-fysiek-seksueel-en-cybergeweld-vanwege-gender/   

Onderzoek gendernormen en geweld onder jongeren: https://act4respect.nl/thema/seksueel-geweld/gendernormen-en-geweld-onder-jongeren/