Seksuele Vorming

Organisatie die les/training geeft aan docenten in het mbo. Atria en Rutgers hebben een lesbrief ontworpen. Iedereen kan deze lesbrief in principe downloaden maar deze is voornamelijk bedoeld voor mbo-scholen. Vier interactieve opdrachten over gender, beeldvorming en rolpatronen.

Sexmatters

 

Doelgroep: Leerlingen, studenten en docenten uit het basisonderwijs het voorgezet onderwijs, het middelbaar onderwijs en het hoger onderwijs.

 

Doel: Tijdens de workshops voor leerlingen en studenten laten we op een veilige en positieve manier zien dat gender en gendernormen van invloed zijn op zowel je identiteit, als je seksualiteit en op de verschillen in het omgaan met wensen en grenzen. Wij leggen uit wat de begrippen gender, seksualiteit en consent inhouden, we bevragen vooroordelen en stereotypen en laten zien hoe deze ons kunnen beperken en soms zelf schaden. De workshops zijn interactief, verschillende werkvromen wisselen elkaar af en er is veel ruimte voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen.

Active Bystander Training Company Ltd.

DoelgroepOrganisaties, (onderwijs)instellingen, overheden, (onderzoeks)instituten, bedrijven, liefdadigheidsinstellingen etc. die preventief willen inzetten op sociale veiligheid.

 

Doel: Pesten, (seksuele) intimidatie, beledigen en andere vormen van onbetamelijk gedrag dragen bij aan het verzieken van een cultuur. Ze kunnen enorme schade toebrengen aan mensen en stress, angst, en mentale problemen veroorzaken. Deze training geeft medewerkers, studenten, leerlingen, leden etc. handvatten om ongewenst gedrag te bestrijden, ook het gedrag dat in de loop van de tijd genormaliseerd is.

 

De training bevatten beproefde besluitvormings- en persoonlijke effectiviteitstechnieken om de eerste angst om uitdagende situaties het hoofd te bieden, te overwinnen. Ze worden verduidelijkt aan de hand van gedocumenteerde voorbeelden van bekende mensen die zich onacceptabel gedroegen tegenover collega’s.

Qpido biedt lespakketten aan en trainingen voor bijvoorbeeld scholen en professionals. Ze hebben ook een aantal producten zoals boeken, folders en kaartspellen om seksualiteit bespreekbaar te maken. 

Fairspaces zet zich in tegen straatintimidatie en voor het creëren van een veilige sfeer binnen openbare ruimtes. Ze richten zich ook tot scholen, de werkvloer, horeca- en uitgaansgelegenheden. Ze zijn onderdeel van een groot netwerk van kleinere organisaties die zich inzetten voor veilige, inclusieve openbare, publieke ruimtes.  Ze doen dit doormiddel van het geven van workshops die worden aangepast op de behoefte van de organisatie. Ze focussen zich hierbij op 3 velden: Onderwijs, co-creation en beleidsadvies. 

Verder zijn er verschillende organisaties die zich richten op preventie en het ondersteunen van andere professionals binnen het werkveld van huiselijk- en/of seksueel geweld. 

Gelijkspel
In de voorlichting staat het seksuele spel centraal. De seksuele voorlichting gaat verder dan een condoom om een banaan en is specifiek gericht op het studentenleven. Door in gesprek te gaan met de studenten doorbreken wij taboes en geven wij inzicht over verschillende onderwerpen binnen de seksuele cultuur van het studentenleven; zoals bijvoorbeeld het herkennen en aangeven van grenzen. Dit doen wij aan de hand van het bespreken van casussen en onze toolkit: de spelregels. Het ‘seksuele spel’ is een metafoor die wij hanteren om op een luchtige en positieve manier te praten over de situaties die studenten tijdens hun studententijd kunnen meemaken omtrent seks, van flirten tot in de slaapkamer.

Seneca: Soroptimist International

Een voorbeeld van een lespakket dat hier te vinden is, is “Let’s Orange the World” – Geweld tegen vrouwen en meisjes, wat kun JIJ ertegen doen?’Dit pakket is ontwikkeld door de Soroptimistclubs De Bilt-Bilthoven en Isalania Zwolle Kampen, samen met uitgeverij Seneca Burgerschap. In 2021 werd het lespakket ingezet voor zo’n 800 leerlingen en hopelijk worden dat er dit jaar nog meer. Het lespakket is geschikt voor leerlingen en studenten vanaf de vierde klas van de middelbare school.