Seksueel geweld is een paraplubegrip en omvat alle seksueel getinte handelingen die tegen de wil van het slachtoffer gebeuren. Dat kan gaan van een kneepje in de bil of een vrouwonvriendelijke opmerking tot aanranding en verkrachting. Ook genitale verminking (vrouwenbesnijdenis) en gedwongen prostitutie vallen onder seksueel geweld. Onder seksueel geweld valt bijvoorbeeld ook het gedwongen bekijken van pornobeelden.
Seksueel misbruik is een van de vele vormen van seksueel geweld. Als een ouder seks heeft met zijn of haar kind, of een volwassene met een minderjarige, spreken we van seksueel misbruik. Bij seksueel misbruik is er altijd een afhankelijkheidsrelatie.
Bijna één op de vier vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld.
Je kan ook altijd naar de politie in geval van acuut gevaar of als je een melding wilt maken / aangifte doen van seksueel geweld. Ook bij Veilig Thuis kun kan je vrijwel altijd terecht
Bij de volgende organisaties en meldpunten kan je terecht indien je slachtoffer bent van seksueel geweld en seksueel misbruik.
Centrum seksueel geweld
Website: www.centrumseksueelgeweld.nl
Telefoonnummer: 0800-0188 (dag en nacht)
Wie kan om hulp vragen?
Iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad. Dit is de voornaamste instantie die zich inzet voor slachtoffers van seksueel geweld.
Wat gebeurt er als je contact opneemt met het Centrum Seksueel Geweld?
Het CSG kan ervoor zorgen dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld als jij dit wilt, zodat er passende hulp voor jou komt.
Het is belangrijk om snel hulp te zoeken nadat je een nare seksuele ervaring hebt gehad, liefst binnen 7 dagen. Maar ook als je lang(er) geleden een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt is het belangrijk om hulp te zoeken. Ook dan kan het Centrum Seksueel Geweld je ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie.
Samen met een CSG-medewerker bekijk je welke hulp je nodig hebt en kun je een keuze maken in de acties die jij wilt ondernemen. De CSG-medewerker kan je in contact brengen met professionals, zoals een psycholoog, bij jou in de buurt. Als je ervoor kiest om aangifte te doen, dan kan het CSG je hierin adviseren en in contact brengen met de politie.
Slachtofferhulp Nederland en een slachtofferadvocaat kunnen je ondersteunen bij het contact met de politie en justitie. Je persoonlijk CSG-begeleider kan je met hen in contact brengen. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven
Bijzonderheden: je kan anoniem anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld.
Sterk Huis
Website: https://www.sterkhuis.nl/
Telefoonnummer: 013 530 94 00
E-mail: klantenbureau@sterkhuis.nl
Wie kan een melding doen:
Je kan hier terecht als je te maken hebt (gehad) met huiselijk geweld, partnergeweld, eergerelateerd geweld en in geval van seksueel misbruik, mensenhandel, online seksueel geweld en andere schokkende gebeurtenissen.
Wat gebeurt er met een melding:
Als je in een onveilige situatie verkeert, kan je je aanmelden voor verschillende soorten hulp. Ze hebben verschillende afdelingen voor veilige opvang, zoals crisisopvang voor moeders en hun kinderen, opvang voor slachtoffers van uitbuiters of mensenhandelaren, eergerelateerd geweld, stalking, bedreiging en huiselijk geweld. Ze bieden ambulante hulp en hebben een psychotraumacentrum. Vanuit deze veilige omgeving wordt er gekeken wat er nodig is om jou verder te helpen. Ook geven ze trainingen, cursussen en workshops aan professionals. Daarnaast hebben ze verschillende projecten in samenwerking met het onderwijs, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, huisartsen en gemeenten.
Hulplijn Verbreek de Stilte
Website: https://www.verbreekdestilte.nl (verwijst door naar de pagina Geweld in de jeugdzorg van Slachtofferhulp Nederland).
Telefoonnummer: 0900-0101
Wie kan een melding doen:
Verbreek de Stilte is er voor slachtoffers van seksueel misbruik in het verleden en het heden. Heeft u te maken gehad met seksuele intimidatie, misbruik, geweld, aanranding of verkrachting? Blijf er niet mee rondlopen. Verbreek de stilte.
Wat gebeurt er met een melding:
De hulplijn van Slachtofferhulp Nederland biedt u emotionele, juridische en praktische ondersteuning. Ook als het om gebeurtenissen gaat van langer geleden. Ze kunnen je na een melding doorverwijzen naar lokale hulpverleners en professionals.
Slachtofferhulp Nederland
Website: http://www.slachtofferhulp.nl/
Telefoonnummer: 0900-0101
Wie kan een melding doen:
Slachtofferhulp Nederland is het centrale punt in Nederland waar slachtoffers, nabestaanden, betrokkenen en getuigen va misdrijven, verkeersongevallen en calamiteiten en voor achterblijvers van vermiste personen, na melding bij de politie terecht kunnen voor informatie, tips, emotionele, praktische en juridische hulp. SHN kan ook slachtoffers benaderen als zij hiervoor gegevens hebben gekregen vanuit de politie, bijvoorbeeld in het geval van ernstige misdrijven.
Wat gebeurt er met een melding:
De hulplijn van Slachtofferhulp Nederland biedt u emotionele, juridische en praktische ondersteuning. Ze ondersteunen de slachtoffers bij het verwerken van deze bepaalde gebeurtenissen en, waar mogelijk, herstellen de materiele en immateriële schade. De hulp is gratis en er zijn 75 bureaus verspreid door heel Nederland.
Als iemand zichzelf meldt via telefoon, mail of chat sluiten we natuurlijk aan bij de behoefte van het slachtoffer. We ondersteunen bij het vinden van recht en herstel, afhankelijk van de hulpvraag, situatie en behoeften van het slachtoffer. We helpen met emotionele, praktische en/of juridische ondersteuning. Zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Dat kan in de vorm van gesprekken op kantoor, huisbezoeken, telefonische contacten, mailcontacten en dergelijke. Afhankelijk van wat bij de cliënt past. Het is altijd maatwerk.
Bijzonderheden:
Er is ook een lotgenotengroep voor slachtoffers van seksueel misbruik en geweld, via deze community kan je je verhaal delen en praten met lotgenoten: https://community.slachtofferhulp.nl/seksueel-misbruik
Fier
Website: https://www.fier.nl/
Chat: (24/7): http://www.chatmetfier.nl/
Telefoonnummer: 088 2080 000
E-mail: aanmeldingen@fier.nl
Wie kan een melding doen:
Iedereen die te maken heeft (gehad) met seksueel geweld, misbruik, gedwongen seks, uit de hand gelopen ruzies, mishandeling, of problemen binnen een eercultuur. De organisatie helpt slachtoffers, plegers, en getuigen van huiselijk geweld, gedwongen prostitutie, loverboys, mensenhandel, seksueel misbruik, stalking, kindermishandeling, eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling.
Er is een chatfunctie die ook ’s avonds en ’s nachts open is. Je kan hier anoniem chatten met een hulpverlener voor advies, hulp of tips. Ook als er zorgen bestaan om iemand anders.
Wat gebeurt er met een melding:
Fier heeft een divers hulpaanbod. De hulpverlener zoekt samen met jou naar een passende oplossing. Je kunt bij Fier ook terecht voor behandeling van je trauma en voor hulp bij andere klachten en problemen. In geval van seksueel geweld word je vaak doorverwezen naar Centrum Seksueel Geweld. Verder is het mogelijk om trainingen te volgen en aan lotgenotengroepen deel te nemen. Als dat nodig is, kun je (met eventuele kinderen) een veilige plek in een opvanghuis krijgen. Ook biedt de organisatie intensieve 7×24 uur behandeling en beschermd wonen. De opvang- en behandelvoorzieningen bevinden zich in Leeuwarden en in Rotterdam. Daarnaast zet de organisatie in op verbetering van de rechtspositie van slachtoffers van mensenhandel. Ze bieden hiervoor veilige opvang, behandeling en hulp bij verblijfsrechtelijke en juridische procedures.
Bijzonderheden:
Je kan anoniem contact opnemen.
MIND korrelatie
Website: https://mindkorrelatie.nl/
Telefoonnummer: 0900-1450
WhatsApp: 06 13 86 38 03
E-mail: vraag@korrelatie.nl
Wie kan er een melding doen:
Je kan hier geen melding doen om bijvoorbeeld opgenomen te worden voor een hulptraject maar je kan wel bellen of contact opnemen voor een hulp- en adviesgesprek. Je kan hier terecht in geval van huiselijk geweld, maar je vindt op de website ook een alfabetische lijst met andere onderwerpen waarmee je bij MIND terecht kan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld huiselijk- en seksueel geweld, seksueel misbruik en huwelijksdwang (eerwraak).
Wat gebeurt er met de melding:
MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. Wat wil zeggen dat wanneer je te maken krijgt met relatieproblemen, stressklachten, onzekerheid, angst of het verwerken van een trauma, de organisatie voor jou klaarstaat om advies te bieden en te luisteren naar jouw verhaal. Het team van psychologen, maatschappelijk werkers, psychiatrisch verpleegkundigen en (ortho)pedagogen is bereikbaar via de telefoon, e-mail, chat of WhatsApp. De organisatie is actief in heel Nederland.
Lotgenoten Seksueel Geweld
Website: https://www.lotgenotenseksueelgeweld.nl/
Telefoonnummer: 0800-0188 (CSG) voor als je direct hulp nodig hebt.
Wie kan een melding doen:
Vrouwen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik of seksueel geweld kan allerlei psychische, lichamelijke, emotionele, relationele en seksuele problemen. Ze bieden een platform aan met informatie, advies, chat en forum voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld waar je met lotgenoten kan spreken over je situatie.
Wat gebeurt er met een melding:
Je kan je aanmelden en deelnemen aan verschillende chatrooms met elk eigen thema’s. Zo kan je kiezen welke het beste aansluit bij jou behoefte en interesses. Je kan ook privégesprekken voeren. Ze bieden geen professionele hulp maar vooral een luisterend oor. Wel proberen ze je zo goed mogelijk te helpen en geven ze waar nodig advies en tips.
Qpido
Website: http://www.qpido.nl/
Telefoonnummer: 06 2933 8064, whatsapp: +31629338064
E-mail: info@qpido.nl
Wie kan een melding doen:
Deze organisatie zet zich in tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren. Je kan je aanmelden voor verschillende soorten hulptrajecten.
Wat gebeurt er met een melding:
Qpido geeft voorlichting op scholen aan leerlingen, docenten, ouders en trainingen aan professionals. Jongens en meisjes die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen ambulante hulp krijgen. Thema’s die ze behandelen zijn (slachtoffers van) loverboys en mensenhandel, afhankelijkheidsrelaties, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld of misbruik. Ze bieden verschillende soorten begeleiding voor jongeren en ambulante hulp (jongens en meisjes) die in bovengenoemde situaties verkeren. Je werkt een op een met de hulpverlener om bijvoorbeeld je weerbaarheid te vergoten. Daarnaast bieden ze lespakketten aan en trainingen voor bijvoorbeeld scholen en professionals. Ze hebben ook een aantal producten zoals boeken, folders en kaartspellen om seksualiteit bespreekbaar te maken.
Pretty Woman & Best Man
Website: http://www.prettywoman-utrecht.nl/
Telefoonnummer: 030-236 1999
E-mail: info@prettywoman-utrecht.nl
Wie kan een melding doen:
Deze organisatie biedt hulp aan jongeren tussen de 11 en 23 jaar met allerlei vragen of problemen rondom de thema’s liefde relaties en seksualiteit. Pretty Woman richt zich vooral op jongeren die het risico lopen om in misbruikrelaties terecht te komen, bijvoorbeeld door loverboys of mensenhandelaren. Ook als je in de prostitutie zit en een wens hebt om hiermee te stoppen kan je terecht bij Pretty Woman & Best Man.
Wat gebeurt er met een melding
Na je (aan)melding krijg je een begeleider toegewezen die een intake met je afspreekt. Tijdens het intakegesprek leer je elkaar kennen en kom je meer te weten over de organisatie. Jij kan je verhaal doen en er wordt samen bepaald aan welke doelen je wilt werken. Je kan ook aangeven hoe vaak je wilt komen. Door middel van individuele- en groepssessies werkt Pretty Woman samen met de jongeren om hun weerbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten. Bijzonderheden:
Als je in de gemeente Utrecht, Amersfoort, Woerden of IJsselstein (18+) woont, dan zijn er speciale regelingen met de gemeente waardoor je direct op de wachtlijst komt.
XONAR Vrouwenopvang en hulpverlening
Website: https://www.xonar.nl/
Telefoonnummer: 046-6045525
E-mail: bureaudienstvoh@xonar.nl
Wie kan een melding doen:
Iedereen die in aanraking is gekomen met geweldig in afhankelijkheid: Bijvoorbeeld stalking, bedreiging, fysiek- emotioneel- en/of seksueel geweld, mensenhandel en/of eergerelateerd geweld, woonachtig in gemeente Maastricht Heuvelland.
Wat gebeurt er met een melding:
Je wordt te woord gestaan door één van onze medewerkers. Zij zullen samen met jou zoeken naar een passende oplossing in jouw situatie. Wanneer jouw veiligheid dit toelaat kan dit middels een ambulant traject. Indien het niet mogelijk is, is een plek binnen onze veilige opvang mogelijk.
Wij bieden middels een holistische visie ondersteuning middels een beweegaanbod, vaste hulpverlener voor volwassene en kinderen en ondersteuning met juridische en financiële zaken
Wender
Website: https://www.wender.nl/
Aanmeldpunt: 088 066 3000
Wie kan een melding doen:
Iedereen die zich thuis niet veilig voelt of die hulp nodig heeft om haar thuissituatie op een rijtje te zetten, kan hier terecht. Bijvoorbeeld slachtoffers van huiselijk geweld of seksueel misbruik in de provincies Groningen, Friesland en Drente.
Wat gebeurt er met een melding:
Je kan contact opnemen als je hulp nodig hebt of advies wilt. Er wordt dan gekeken hoe ze je het beste kunnen helpen. Ze bieden ambulante zorg, begeleiding en speciale (vrouwen)opvang, ondersteuning op woonlocaties voor korte of langere periode.