Er zijn verschillende initiatieven en campagnes voor awareness van geweld tegen vrouwen.

Veilig stappen is een bewustwordings- en preventiecampagne. Ze geven voorlichtingen, advies en zorgen voor bewustwording van seksueel geweld en seksuele intimidatie (jongeren tussen 17-24 jaar) in de horeca. Er worden verschillende thema’s behandeld die centraal staan bij veilig uitgaan en geven tips hoe je zelf een bijdrage aan veilig uitgaan kan leveren. Je kan ook beschermingsproducten aanschaffen die je in kan zetten om jezelf te beschermen. Hun doel is om De cijfers van Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en Seksueel Geweld in Nederland omlaag brengen en de veiligheid in o.a. het uitgaansleven te verhogen.  

De Nachtraad Groningen is een samenwerkingsverband die zich ook inzet voor een veilig nachtleven, en hierbij ingaat op bijvoorbeeld seksuele intimidatie en discriminatie. 

SHE GOT GAME: Dit is een initiatief in samenwerking met het Paard, Emancipator NL en Rutgers om awareness te vragen vóór Safe Clubbing en tégen geweld tegen vrouwen.  

 Act4Respect en Fairspaces zetten zich ook in voor verschillende lokale campagnes en werken hierbij samen met verschillende organisaties.